Psihologie pozitiva: Beneficiile unei vieti pozitive

publicat la: 25.04.2013 | Autor: Cristina Apopei

Psihologia pozitiva trece adeseori ca fiind o psihologie populara sau New Age pentru cei ce nu au studiat-o cu atentie.

Teoria actuala ce sta in spatele psihologiei pozitive a fost definita in 1998 de catre Martin Seligman si Mihaly Csikszentmihalyi [1] si studiaza toate aspectele psihologiei unei persoane. Aceasta nu submineaza psihologia traditionala, nici nu o inlocuieste. In loc sa vada psihologia ca un simplu tratament pentru cei bolnavi, aceasta se concentreaza pe pozitiv. Psihologia pozitiva este o forma recunoscuta de terapie si este oferita de catre anumiti consilieri si psihologi.

Psihologia a fost intotdeauna interesata sa vada unde vietile oamenilor au luat o intorsatura gresita si ce a rezultat din asta [2]. Boli precum depresia sunt bine documentate si tiparele comportamentului depresiv sunt cunoscute indeaproape. Totusi, pana de curand, a ramas un mister ce anume ii face pe oameni fericiti si cum acestia ating  fericirea intrinseca si bunastarea.

Practicienii psihologiei pozitive studiaza oamenii ce duc o viata optimista si incearca sa invete de la acestia pentru a-i ajuta pe altii sa atinga aceasta stare de fericire [3]. Este vorba despre o cercetare stiintifica si nici pe departe despre una hippie, in ciuda conotatiilor sale.

Gandirea pozitiva este unul dintre aspectele psihologiei pozitive. Sa te inconjori cu un stil de viata maret si cu bunuri materiale poate parea ca duce la fericire, dar modul in care te simti este de fapt guvernat de ceea ce se intampla in mintea ta. Cand te straduiesti sa gandesti pozitiv, de fapt te purifici de toate discutiile negative despre sine. [1]

Discutiile negative la adresa sinelui reprezinta una dintre cele mai mari bariere pentru gandirea pozitiva. Oamenii devin atat de obisnuiti cu gandirea negativa incat gandirea lor constienta ii va submina, chiar daca ei nu au facut nimic gresit. Aceste persoane devin nesigure, se scuza mereu si indecise. Chiar mai rau, ei deschid usa pentru numeroase probleme legate de stres.

Cei de gandesc negative au 4 tipare de gandire in comun:

•    Filtrarea

Multi oameni care gandesc negativ vor scoate la iveala aspectele negative dintr-o situatie si se vor concentra pe ele. Uneori acesti oameni vor vedea doar partea negativa dintr-o situatie pana la punctul in care  vor nega orice aspect pozitiv.

•    Personalizarea

Unii oameni fac ca fiecare tragedie sa fie despre ei. Vor personaliza orice lucru negativ si vor presupune ca lucrurile rele se intampla pentru ca sunt ei ghinionisti sau ca rezultat a ceva ce au facut sau nu. Adeseori vor construi situatii negative cu o logica perfecta, oferind motive plauzibile pentru care lucrurile neplacute sunt fie din vina lor, fie intentionate pentru a-i rani pe ei.

•    Prevederea catastrofelor

Acest aspect implica sa anticipezi ceea ce e mai rau. Unii oameni chiar accelereaza intamplarile. Ei pot transforma o interactiune mai ciudata intr-o reactie exagerata, facand situatia sa se inrautateasca. Daca ceva negativ chiar se intampla, vor folosi aceasta intamplare pentru a valida presupunerile lor negative.
 
•    Polarizarea


Acest tip de om ce gandeste negativ vede lucrurile ca fiind negre sau albe. Fie o situatie e perfecta, fie e o catastrofa. Acest tip de gandire poate afecta orice aspect din viata unei persoane. Efectele sale poti fi atat psihologice, cat si fizice. Practicand gandirea pozitiva poti de fapt sa previi boli si sa te bucuri de beneficiile unei viziuni pozitive asupra vietii.

Depresia este o boala complicata cu elemente legate de sanatatea psihica si mentala. Ar fi exagerat sa sugeram ca o persoana cu o perspectiva pozitiva asupra vietii nu va intalni sentimente depresive.

Totusi, psihologia pozitiva poate fi benefica in tratarea depresiei. Le poate oferi celor ce sufera un set de instrumente care sa opreasca spiralele descendente de indata ce incep si ii ajuta sa vada aspectele pozitive din vietile lor. De asemenea, poate ajuta la eliminarea obiceiurilor gandirii negative care sunt adeseori intalnire in caz de depresie. [4]

Studiile stiintifice arata de asemenea ca este o legatura directa intree stres si sistemul imunitar. Cand o persoana trece printr-o perioada de stres si de negativitate, corpul lui sau ei este mai putin pregatit pentru a raspunde la atacul bacteriilor si virusilor. Acest lucru duce la cresterea numarului de boli precum raceala sau herpesul. [5] O perspectiva pozitiva asupra vietii ii ajuta pe oameni sa faca fata mai bine bolilor grave. S-a dovedit ca abordarea bolilor precum cancerul cu o atitudine pozitiva si incredere in sine are un efect benefic in recuperare si in abilitatea de a tolera tratamentul.

Printre alte beneficii pentru sanatate mentionate mai sus, cei ce gandesc pozitiv au o incidenta mai mica a bolilor cardiovasculare. Acestia tind sa aiba o presiune a sangelui mai scazuta fata de cei ce nu se implica in gandirea pozitiva. Beneficiile legate de sanatate se extind si catre latura emotionala. Optimistii vor avea o bunastare fizica si psihologica si abilitati mai dezvoltate pentru a face fata stresului si greutatilor.

E important de retinut ca simpla gandire pozitiva pe care o ai  nu va opri lucrurile rele sa apara. Dar  aceasta iti ofera instrumentele necesare pentru a face fata mai bine situatiilor dificile. Uneori abilitatile tale de a face fata se reduc la nimic mai mult decat sa refuzi sa te lasi prada laturii negative si propriilor frici. Pentru anumiti oameni, gandirea pozitiva apare in mod natural. Pentru altii, e necesar sprijinul unor profesionisti pentru a ajunge pe drumul potrivit.

Bibliografie

[1] http://www.ippanetwork.org/about/ippa_divisions/
[2] http://www.guardian.co.uk/society/2003/nov/19/1
[3] http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/Default.asp
[4] http://www.positivepsychologytraining.co.uk/depression/
[5] Miller, G. E. & Cohen, S. (2005). Infectious disease and psychoneuroimmununology. In K. Vedhara & M. Irwin (Eds.). Human psychoneuroimmunology. New York: Oxford University Press.
[6] http://uhs.berkeley.edu/students/healthpromotion/pdf/Positive%20Thinking.pdf

Sursa: http://psychcentral.com/blog/archives/2013/03/11/positive-psychology-the-benefits-of-living-positively/« Autostopul – un pas spre ajutor Manifest pentru o lume mai fericita »

Articole Similare