ȘtiințaDe ce contează? 

Studiile arată că oamenii fericiți au o viață socială, carieră și implicit prosperitate mai mari decât cei nefericiți. 

Cum este România?

Raportul anual ONU din 2013 clasează România printre cele mai nefericite țări din lume. 

Deci, ce putem face? 

La nivel global, fericirea a devenit un subiect de interes. Începând cu anii '90, mai mulți cercetători, psihologi și neurologi au avansat informații despre ce anume îi face pe oameni fericiți. Toate concluziile lor sunt cuprinse în știința ce poartă numele psihologia pozitivă. 

Noi preluăm în mod constant informații noi de la acești oameni de știință si le modelăm în cursuri, dezbateri, difuzări de documentare, ateliere de lucru, campanii de informare. 

Care sunt informațiile pe care ne bazăm activitatea? 

Psihologia pozitivă este ramura din psihologie care folosește înțelegerea științifică și intervenții efective pentru a oferi ajutor în obținerea unei vieți satisfăcătoare, mai degrabă decât doar să trateze probleme mentale. 

 

PERMA

Cel mai extins studiu despre starea de bine individuală, relizat la Pennsylvania University, a descoperit 5 comportamente comune ale oamenilor fericiți. 

FLUX

 

În psihologia pozitivă, FLUX reprezintă o stare în care o persoană care realizează o acțiune este complet implicat, focusat și încântat de procesul activității respective. Termenul a fost denumit de către M. Csikszentmihalyi. 

 

GRIT 

 După IQ și apoi EQ, Angela Duckworth a descoperit că succesul în viață ne este în realitate oferit de GRIT, adică rezultatul dintre pasiune și perseverență pentru obiective pe termen lung. 

 

"PLĂCINTA" FERICIRII

 Sonya Lyubomirsky a descoperit, într-un studiu extins realizat în SUA, că fericirea individuală este bazată 50% pe educație și genetică, 40% pe acțiuni zilnice proprii și doar 10% pe cauze provenite din mediul extern. 

Pe lângă acțiunile proprii, educația poate fi și ea modificată prin dezvoltare personală. 

 

BANDA HEDONICĂ

 Datorită Sonyiei Lyubomirsky descoperim banda hedonică, comună în societățile consumeriste. Ea se referă la traseul pe care îl parcurg cei care își proiectează starea de bine asupra bunurilor materiale. Ei sunt expuși la depresii, anxietăți, iar fericirea lor este dependentă de contexte externe. 

 

FOCALISM 

 Descoperit de echipa de cercetători Harvard condusă de Daniel GIlbert, focalism este un termen ce se referă la tendința oamenilor de a supraevalua plăcerea evenimentelor bune și durerea celor neplăcute. Din cauza acestei false impresii oamenii au obiceiul de a-și proiecta starea de bine pe situații viitoare, netrăindu-și fericirea autentică în mod real.

 

MENTALITATE

 Descoperirea rolului mentalității în succesul individual îi aparține cercetătorului de la Stanford Carol Dweck. Ea a demonstrat că oamenii care sunt educați conform unei mentalități flexibile au șanse mult mai mari de a reuși in viață. 

Mentalitatea flexibilă susține că prin muncă și învățare constantă se ajunge la succes. 

Mentalitatea fixă însă consideră că doar cei care se nasc talentați vor reuși să atingă succesul. 

 

NEUROPLASTICITATE

 Neurologul Richard Davidson este cel care a demonstrat pentru prima dată că creierul uman are capacitatea de a se modifica pe parcursul vieții. El a explicat că cei care își folosesc mintea pentru a elibera gânduri pozitive vor ajunge să amplifice centrii nervoși speicifici. Este primul cerctător care a descoperit că creierul produce în medie 5000 de neuroni noi zilnic.