Adevarul Live - Fericirea se învaţă. Primele cursuri în România.

publicat la: 29 Oct. 2014

Românii care vor să înveţe cum să ajungă la fericire, de la micile lucruri care ne dau zilnic o stare de bine, până la modul în care ne stabilim şi reuşim să ne atingem ţelurile, pot urma cursuri practice de psihologie pozitivă, deja un trend peste hotare. Despre aceste cursuri am discutat miercuri la Adevărul Live.

România se aliniază trendului internaţional al psihologiei, care pune accent pe partea plină a paharului şi pe metodele clare, eficiente, prin care fericirea poate fi învăţată. Institutul pentru Fericire (IPF) a adus în ţară primele cursuri de Psihologie Pozitivă, după modelul celui mai frecventat curs de la Universitatea Harvard, iniţiat de Tal Ben-Shahar şi la care participă săptămânal peste 1.400 de studenţi.

„Fericirea este o chestiune care se practică. Toată Europa de Nord, Franţa, Germania, Marea Britanie, chiar şi America, toate aceste state au universităţi care încorporează astfel de cursuri despre fericire. Este un trend relativ nou, fac asta doar de 10 ani, aşa că va mai dura până va prinde şi la noi, dar ei deja au modele analizate şi care şi-au arătat eficienţa”, a explicat la Adevărul Live Mălina Chirea, cofondator al Institutului, şi de asemenea unul dintre „profesorii“ cu experienţă de trainer în dezvoltare personală.

Spune că în România nu este vorba despre un curs teoretic, cum e cel de un an, de la Harvard, ci mai degrabă un atelier practic, în care cursanţii învaţă care sunt tehnicile deja testate de specialiştii străini şi mai ales cum pot să le aplice zi de zi. La noi, începutul e firav: la primul curs, care a avut loc luni seară, au venit 12 doritori, din diferite domenii, de la programatori, până la oameni din resurse umane, cei mai mulţi mânaţi de nevoia de a afla răspunsul la aceeaşi întrebare: „Ce mă face fericit şi ce să fac în acest sens?“.

Fericirea, abandonată în cotidian

Mălina Chirea a explicat că sunt deja cunoscute cinci comportamente care influenţează fericirea şi la care se poate lucra. În primul rând este emoţia pozitivă şi gestionarea ei, mai exact lucrurile mici de zi cu zi care se întâmplă, tabieturile preferate, care generează emoţiile pozitive.

„Apoi, este partea de flow, adică acţiuni care ne motivează şi ne fac foarte mare plăcere - cum ar fi, de exemplu, gătitul. Sunt activităţi care sunt comune oamenilor şi care sunt uşor de pus în practică. Ulterior, e partea de relaţii pozitive, adică modul în care ne raportăm la ceilalţi. Noi avem o problemă cu coeziunea socială şi acesta este un motiv pentru care românii sunt nefericiţi. Apoi vorbim de scopurile pe care ni le fixăm, dacă ştim ce ne dorim. Ulterior, e partea de reuşită, care ţine de pasiunea şi de motivaţia pentru a reuşi”, a spus Chirea.

Nu este însă un demers facil, pentru că presupune o introspecţie şi o descoperire a sinelui, arată şi partenerul ei, Andrei Chirea, de asemenea trainer în Programare Neuro-Lingvistică, de peste 14 ani.

„Românii nu îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce fac. Acest curs ajută la conştientizare. Eu trebuie să învăţ să mă şi cunosc. Practic, cursurile arată un fel de anatomie a fericirii. Trebuie să am o relaţie cu fericirea, pentru că fericirea merge mână în mână cu identitatea fiecăruia”, a explicat acesta la Adevărul Live.

Principalele declaraţii din timpul emisiunii:

Potrivit Mălinei Chirea, fondator al Institutului pentru Fericire, cursul constă în module bilunare. „Fericirea este o chestiune care se practică. Toată Europa de Nord, Franţa, Germania au universităţi care încorporează aceste cursuri despre fericire”, a explicat Chirea. Tânăra a adus în discuţie cele cinci comportamente care influenţează fericirea: emoţia pozitivă reprezintă un prim punct, important este şi cum să le gestionezi, subliniază aceasta.  „Lucruri extraordinare nu se întâmplă în fiecare zi, dar sunt tot felul de lucruri mici care se întâmplă şi de care ne putem lega şi care generează emoţiile pozitive”, a mai spus ea.

”Apoi, este partea de flow, adică acţiuni care ne motivează şi ne fac foarte mare plăcere - cum ar fi gătitul. Sunt activităţi care sunt comune oamenilor şi care sunt uşor de pus în practică. Ulterior, e partea de relaţii pozitive, adică modul în care ne raportăm la ceilalţi. Noi avem o problemă cu coeziunea socială şi acesta este un motiv pentru care românii sunt nefericiţi. Apoi, vorbim de scopurile pe care ni le fixăm. Ulterior, e partea de reuşită, care ţine de pasiunea şi de motivaţia pentru a reuşi”, a explicat Mălina Chirea. „Românii nu îşi asumă responsabilitatea pentru ceea ce fac. Acest curs ajută la o conştientizare. Eu trebuie să învăţ să mă şi cunosc. Practic, cursurile arată un fel de anatomie a fericirii. Trebuie să am o relaţie cu fericirea. Fericirea merge mână în mână cu identitatea cuiva”, a explicat Andrei Chirea, co fondator al Institutului pentru Fericire din România.

"Toată lumea se aşteaptă să primescă iubire, dar dacă toată lumea aşteaptă, cine mai dă iubire? Trebuie să înceapă de undeva", spune Andrei.

"Problema noastră este că nu ştim să ne comportăm ca oameni cu o mentalitate bogată. Oamenii au dezvoltat o mentalitate de tip "da, boierul", nu îşi asumă responsabilitatea, aşteaptă să li se ofere oportunităţi. Studiile arată că pentru un om care are unde să doarmă şi ce să mănânce deja fericirea lui nu depinde de bani, ci de alte lucruri. Oamenii nu au, însă, o relaţie foarte bună cu banii", spune Mălina.

"Fericirea vine dintr-o stare de a fi în armonie cu viaţa, este o atitudine, nu un statut", a mai spus Andrei.

"E o lipsă de educaţie în ceea ce priveşte fericirea. Noi punem întrebarea cât de inteligent eşti să rezolvi probleme de matematică, dar nimeni nu te întreabă cât de inteligent emoţional eşti ca să fii fericit, să treci armonios în viaţă. Ca să aibă succes în viaţă, ai nevoie de inteligenţă emoţională", a spus Andrei.

Institutul pentru Fericire aduce şi în România primele cursuri de Psihologie Pozitivă, după modelul celui mai frecventat curs de la Universitatea Harvard, iniţiat de Tal Ben-Shahar în 2004 şi la care participă săptămânal peste 1400 de studenţi. Primul workshop Happy U a a vut loc luni seară.

Specialiştii Institutului pentru Fericire susţin că „psihologia pozitivă este ştiinţa care se află la baza studiului fericirii”, care „analizează trăiri umane precum bucuria, optimismul, mulţumirea”.

Este însă o ştiinţă care nu este studiată la şcoală la noi în România, deşi în alte state guvernele investesc masiv în programe prin care se asigură de starea de bine a cetăţenilor, aşa cum e cazul Marii Britanii.

Mai mult, în 2013, într-un studiu făcut de MindValley Academy, peste 20.000 de persoane au confirmat faptul că cea mai mare lacună din educaţia actuală este „Fericirea şi Starea de Bine”.

„Şcoala ne învaţă tot felul de lucruri interesante; pe unele dintre ele le folosim la maturitate, iar pe altele le uităm la puţin timp după ce le-am învăţat. Şcoala nu ne învaţă, însă, atitudini şi comportamente. Ea nu discută cu noi despre care ne sunt motivaţiile, ce ne dorim în viaţă, ce înseamnă leadership şi ce rost are să ne urmăm visele”, spune Mălina Chirea, co-fondator al Asociaţiei Iniţiativa pentru Fericire şi unul dintre facilitatorii cursului. 

Sursa: Adevarul